четвъртък, 30 юли 2009 г.

Къщата на Яблански - отново на дневен ред


"Започна ремонтът на къщата на Яблански в София"
Гергана Димитрова, Строителство Градът, 26.07.2009, http://www.stroitelstvo.info/architecture/2009/07/26/760256_zapochna_remontut_na_kushtata_na_iablanski_v_sofiia/

Къщата на Димитър Яблански (кмет на София, 1897-99 и директор на Застрахователна компания "България") на бул. "Цар Освободител" 18 в София, изградена по проект на арх. Фридрих Грюнангер (1907) ще бъде най-после реконструирана, т. е. запазена.
Известна като бивша китайска легация до 1993, тя бе оставена твърде дълго без надзор и грижа - на произвола на любителите на изящни битови шредмети, клошарите, наркоманите и атмосферните условия, до пълното опустошение на интериорите и критичното състояние на покрива и фасадите, след като бе напусната от Първа частна банка през 2001 г.

Обявена за паметник на културата от местно значение през 1955 г., къщата на Димитър Яблански не е била предмет на преразглежане от Националния институт за паметници на културата през 1990-те години, за разлика от нейната посестрима от същия автор - къщата на Харалампи Сърмаджиев (1904, бул. "Цар Освободител" 19, днес резиденция на турския посланик), която получава статут на паметник на кулурата от национално значение през 1998 г.
Сам по себе си този факт е доста показателен за стила на работа и липсата на ясни критерии и правила, по които са се обявявали и защитавали паметниците на културата и преди и сега.
По изказване на кмета на Районната община "Средец" - инж. Маргарита Гутева, Дирекция "Направление архитектура и градоустройство" към Столична община е издала разрешение № 187/15.07.2009 г. за строеж - ремонт, преустройство, реставрация и консервация на съществуващата двуетажна сграда с промяна на предназначението в клуб-ресторант.

Че проектът е разгледан на комисия с участието на представители на Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности (доскоро Национален институт за паметниците на културата) и е предписано укрепителни работи да се осъществат така, че да се запази уникалната фасада на сградата - съобщава арх. Калинов (директор на дирекция "Контрол по строителство", районна община "Средец").

Започнатите подготвителни работи за ремонта следват предписанията на районната община "Средец", но до момента необходимата информационна табела на обекта не е поставена.
През 2008 г. Столична община издаде заповед, задължаваща собственика - фирма "Болса" ЕООД, да предприеме мерки за ремонтиране и реставриране на рушащата се сграда, при изрично условие да се съхрани първоначалния й вид. Според тази заповед трябва да се запази представителната функция на паметника, като се възстанови и реставрира неговият оригинален интериор (срокът за подготовка на проекта - 10 май 2009 г.).

Собственик на имота е фирмата "Консултантс Лимитид", Кипър. Инвеститор е фирма "Болса" ЕООД (управител Станислава Георгиева).

Засега отпадат опасенията, че къщата на Яблански ще бъде разрушена. На мястото на някогашната самостоятелна постройка за прислугата в дъното на парцела се очаква да бъде изградена нова стопанска сграда с гараж.

Представители на инвеститора съобщават, че бъдещият клуб-ресторант ще е "елитен", но не дават информация за проектанта и изпълнителя на проекта. Обещават единствено, че представяне на обекта ще бъде направено когато завърши строителството. Но тогава ще бъде твърде късно да се реагира, ако ремонтът не се провежда съгласно световно-установените принципи на реставрация и консервация.

Все още за по-широката публика не е ясно:
- какъв точно проект е съгласуван от НИОНКЦ (бивш НИПК);
- какво точно укрепване ще се направи;
- дали ще бъдат възстановени интериорите - каквито бяха до преди къщата да се отвори за грабеж и опустошение през 2001 г.















Предисторията по темата:
Къщата на Яблански ще става частен клуб
Ангел Богданов 26 ноември 2008
Собственикът на сградата - фирма "Болса", обещава инвестиции от поне 6-7 млн. евро за пълната й реставрация

Собственикът на къщата на Яблански не я реконструира, общината се готви да я ипотекира
Луливера Кръстева 13 юли 2008

Кметът на "Средец" Маргарита Гутева: Убедих Столична община, че първо трябва да ремонтираме тротоарите и малките улици
Луливера Кръстева 17 май 2008,

Властта в София преговаря с новия собственик да оправи къщата на Яблански
Луливера Кръстева 11 февруари 2008

Тази седмица връчват заповед на собственика от Кипър да реставрира къщата на Яблански
Луливера Кръстева 19 януари 2008

Общината нарежда на собственика да реставрира бившето китайско посолство
Луливера Кръстева 11 декември 2007

Няма коментари: