събота, 10 ноември 2007 г.

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ СРЕЩУ ПОСЕГАТЕЛСТВОТО над ГРАНД-ХОТЕЛ и КОНЦЕРТНА ЗАЛА “БЪЛГАРИЯ”, СОФИЯ




за спасяване на съществуващия комплекс от Гранд хотел, ресторант, сладкарница и концертна зала "България" на бул. "Цар "Освободител"
№ 4 в София от осъществяване на инвестиционното намерение на БТДС за надстрояването и превръщането му в комплекс „Гранд България”

До Кмета на София
До Министъра на културата
До Националния съвет за опазване недвижимите паметници на културата
До Министъра на регионалното развитие и благоустройството
До Председателя на Народното събрание на РБългария

До Дипломатическите мисии, пребиваващи в РБългария
До чуждестранните културни центрове в РБългария:
Британски Съвет, Френски културен институт,
Гьоте институт, Институт “Сервантес”

С искане за подкрепа от Международните централи на ДОКОМОМО Интернешънъл, ИКОМОС към ЮНЕСКО

Уважаеми Дами и Господа,
През последните години София загуби редица паметници на културата. Причините - не паднали бомби, а безпринципно и комерсиално поведение на съгласувателните институции. Загубихме Старата община, къщата на Мушанов, на Георгов, на Швамберг, Античния театър и много други. Сега обаче се посяга към една от емблематичните сгради на София от периода на Модернизма — Комплекс “България”. Ако в София има запазен ансамбъл от представителни исторически сгради — това е бул. “Цар Освободител”. Точно там “БТ Девелопмънт сървисиз” възнамерява да изгради нов комплекс от търговски обекти, офиси и апартаменти без респект към съществуващия паметник на културата от национално значение.
Комплексът на Гранд-хотел с концертна зала "България" и вътрешната градина е изграден след конкурс от 1932 г. за доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество, заемаща ъгъла на бул. "Цар Освободител" и ул. "Г. Бенковски". Проектът на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов печели първа премия, защото успява не само да удовлетвори най-точно функционалната програма на един парцел с твърде сложна конфигурация, но съчетава най-сполучливо и майсторски новата сграда със съществуващия сецесионов шедьовър на Чиновническото застрахователно дружество по проект на корифеите на родната архитектура Георги Фингов, Никола Юруков и Димо Ничев. Куполът на това здание отдавна се е превърнал в знаков елемент от силуета на историческия център на София. Новопредлаганият "Гранд България" (всъщност без хотел, а с търговска, офис- и жилищна функция) от арх. Павел Иванов, се стреми да засенчи по детайл съседната сграда, да надскочи и смачка нейния символен купол като надхвърля драстично височината на съществуващата застройка.
Това вопиющо пренебрежение към миналото и даденостите на средата (ансамбловост, височина, силует по бул. "Цар Освободител", атмосфера и художествен стил, архитектурен детайл) е характерно за властващата днес парвенющина, която не се свени да лъже нагло, че ще запази естетиката на Гранд-хотел "България", като я модернизира и адаптира към стила на съвременния град. Обещанията за реставрация на автентичния образ са откровена манипулация. Един знаков комплекс, чиято сладкарница и концертна зала са били винаги фокус на столичния елит, един паметник на културата от национално значение ще бъде разрушен, за да се изгради на негово място по-голям търговски и офис център.
Търговците отдавна се разпореждат в храма на културните паметници у нас.
При такава крещяща липса на разбиране за стила на модернизма, за приемственост и за съвременност, каквито демонстрира проектът "Гранд България", и при перспективата откровен кич да доминира физически и духовно над булевард "Цар Освободител", ние се противопоставяме единодушно на описаното инвестиционно намерение и задаваме следните въпроси:
Съгласуван ли е проектът “Гранд България” от Националния институт за паметници на културата преди Българската агенция за инвестиции да вземе решение да му даде сертификат за Инвеститор Първи Клас ?
Съгласувана ли е идеята за “Гранд България” от Националния институт за паметници на културата преди да се разгласява в медиите ?
Ще допусне ли Главният архитект на София това непрофесионално архитектурно решение в историческия център на града в нарушение на нормативите и методологията за опазване на паметниците на културата?!

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
ДА СПРЕМ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ТОЗИ КОЩУНСТВЕН ЗАМИСЪЛ !
ДА СПРЕМ ВАНДАЛСКОТО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ПАМЕТНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ !

ДА СПАСИМ АРХИТЕКТУРАТА на Гранд-хотел и концертна зала “БЪЛГАРИЯ” на бул. “Цар Освободител” в София!

— За контакти: protect_heritage@abv.bg

— Участвай в онлайн подписката.

— Ако багерите тръгнат утре, може да ни потрябва СПЕШНО твоята помощ. Ето защо те молим да се абонираш се за електронния бюлетин на инициативата. Как става това —

1. Изпрати празен email на адрес sofiazanas-subscribe@bgug.org
2. Ще получиш съобщение за потвърждение в email-a, който си посочил/а за контакт
3.
Кликни на линка за потвърждение, който ще откриеш в получената от системата електронна поща (другия вариант е да натиснеш Reply и да го изпратиш обратно на адреса от който сте го получили, без промяна).
4. Получаваш електронна поща със subject:
Welcome to the "Sofiazanas" mailing list — Готово, записан/а си. Очаквай новини.


Ако в разумен срок след изпълняването на 3. не получиш съобщението от 4., остави коментар към този пост, за да ти помогнем с регистрацията.

За съжаление, по чисто технологични причини се налага да се запишеш два пъти — и в подписката, и в бюлтина.

Няма коментари: