сряда, 12 ноември 2008 г.

Всичко за продан, всичко под наем

Показваме с тревога опасността къщата на генерал Кирил Ботйов да се преобрази неузнаваемо в ресторант или бистро.
Но все пак, обръщаме внимание, че не столична община дава разрещение за подобна смяна на функцията на паметниците на културата, а Националният институт за паметници на културата съгласува подобни проекти.
Все пак - проектът за преустройство трябва да щади оригиналния вид на сградата и всяко преустройство трябва да запазва нейната автентичност във висока степен.
Освен това, не може да се режат дървета и в частните градини без разрешението на Регионалната Инспекция по Околната Среда и Водите (РИОС), каквито сметки си правят бъдещите ресторантьори.

Стогодишната сграда е построена по проект от 1905 г.
на архитектите Киро Маричков (1875-1922) и Георги Фингов (1874-1944).
Архитектурата й е много близка до духа на виенския сецесион в творчеството на арх. Отто Вагнер.
кликни върху картинките, за да се чете съобщението на Г-жа Мария Райчевска.



























1 коментар:

Анонимен каза...

Независимо, че късно попаднах на това писмо, което си е една хитова статия (както казват съвреенните журналисти), това е статията на годината, защото в годината наБотев показа резила на българския "народ". Няма по-голяма плесница за "наследника на Христо Ботйов", чийто морал се вижда от факта, че заряза хубавата си жена и прекрасния си син, за да се ожени за по-млада. Ама му окапа косата. Оставете го да продава, защото той друго не може да прави, освен да се прдава. Ашколсун на Мария Райчевска и вестника, дето е публикувал статята и!