петък, 25 март 2016 г.

182 години от рождението на Уилям Морис

Google отбеляза 182 години от рождението на английския художник, дизайнер на текстил и писател Уилям Морис. http://curious.actualno.com/182-godini-ot-rojdenieto-na-uiljam-moris-i-dizajnite-mu-v-doodle-news_530524.html

Почти е невъзможно да се обобщи приносът на Уилям Морис, роден на 24 март 1834 г., за британския дизайн, изкуство и естетика. 
Истински продиджи, Морис се гмурка дълбоко в своите многобройни интереси, оставяйки ни богато наследство в множество сфери, отбелязва Google рождението на британеца с традиционния Doodle. 

Уилям Морис учи в колежа Марлборо и Оксфорд. През 1856 г. става чирак на архитекта Дж. Е. Стрийт, когато и основава списанието Oxford and Cambridge Magazine. В него Морис публикува поезия и развива идеите си за връзката между занаятчийската дейност и декоративните изкуства.
Пет години по-късно британецът основава фирма за дизайн, в сътрудничество с Едуард Бърн-Джоунс и Данте Габриел Росети. Морис допринася най-вече като дизайнер на повтарящи се мотиви за тапети и текстил, много от които вдъхновени от природата. Освен това той има сериозен принос за подновения интерес и развитието на традиционните текстилни изкуства и методите на производство. 
Морис е представител на движението "Изкуства и занаяти" от края на XIX век.
Уилям Морис основава печатницата Kelmscott Press. Изданието "Творби на Джефри Чосър" от 1886 г. е считано за шедьовър в дизайна на книги.
В голяма степен работа на живота на Морис е отразена в неговите принтове. За да подчертае неговия уникален стил, Лидия Никос прави Doodle, който пресъздава пет различни дизайна на твореца. Всеки от тях ще се появи на случаен принцип при рефрешване на основната страница на търсачката. 
Днешният Doodle за Уилям Морис се вижда във Великобритания, но освен това още в Гърция, Литва, Сърбия, Португалия и България.

Read more: http://curious.actualno.com/182-godini-ot-rojdenieto-na-uiljam-moris-i-dizajnite-mu-v-doodle-news_530524.html#ixzz43rrYQqOx

Няма коментари: