четвъртък, 18 август 2011 г.

Проучване за публикация: София като европейска столица

„Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика.“
20.07.2011 / 10:30 - citybuild.bg
http://citybuild.bg/news/moiata-krasiva-evropa-ulitzite/16448/bc=2465;449;16448

От офиса на евродепутата Надежда Нейнски се подготвя албум-публикация изследващ София като европейска столица.
Проектът е на инициативната група: V V A D P
(арх. Владимир Чангулев, урб. Йорданка Колева, инж. Пламен Петров)
- победител в конкурса „Моят малък, красив европейски проект", организиран от евродепутата Надежда Нейнски и Съюза на демократичните сили.

Идеята е да се изградят мостове и очертаят главните паралели между градската среда на българската столица - София и други европейски столици. Основната хипотеза, от която изхожда екипът е, че живеещите в София не познават града, който обитават. София е населена сякаш с чужденци, които са лишени дори и от любопитството на туриста.

Според инициаторите, непознаването на средата, в която живеем, предразполага към едно общество от мъртви души, от недоволни и неудовлетворени хора, които увлечени в глобалния ежедневен водовъртеж са неспособни да се наслаждават на света.
Общество, което няма отговори на въпроса: Как да промени средата, в която живее? За тази цел най-важната стъпка е да се опознае София, да се разбере града,
от държавници и интелектуалци, които желаят българската столица да бъде едно по-добро място за живеене и се стремят да осъществят тези планове.

Инициаторите са провели анкета сред архитектите в КАБ-София за това как се оценява столицата на България в контекста на членуването й в Европейския съюз по следните два въпроса:

1. Кои са градските обеми, сгради, детайли и пространствата в София презентиращи града като европейска столица?

2. Кои са Вашите любими градски обеми, сгради и пространства?

Очакваните отговори са в свободен текст по първи асоциации, без ограничения в обема (от 1 дума, до няколко страници), възприятието на градската среда (от отделен забележителен детайл на сграда, до цяла сграда, пространство – от типа Ларго, Младост, градската баня или купола на Ал. Невски, гледан от разстояние 4 км. отвъд строителната граница на столична община).
Албумът не е строго професионален. Една от целите е София да бъде презентирана на по-високо европейско политическо ниво като град със свое място в Европа.

Няма коментари: