понеделник, 25 август 2008 г.

Евтини административни трикове за унищожаването на част от центъра на София

Разграждане на "Възраждане"

Част от собствениците на имоти в столичния район "Възраждане" са заплашени да се разделят с тях, ако влезе в сила новият устройствен план

Новият устройствен план за квартал "Възраждане"
Уголемяване

Автор: ДАГ
Ако не беше верен читател на Държавен вестник, и до ден днешен жителите на т.нар. Център-запад в София нямаше да знаят, че кварталът им е предвиден за тотално прекрояване. В началото на отпускарския месец август някъде между обявите за община Попово и община Аксаково е публикувано любопитно каре за столицата, от което се разбира, че има одобрен нов подробен устройствен план (ПУП) за район "Възраждане".
Така собствениците на петнайсетина стари частни жилищни сгради научиха, че ще се простят с имотите си в името на две нови улици със съмнителна необходимост (виж картата). Освен това планът предвижда други карета от централния район "Възраждане" да бъдат преобразени в площи за офиси и магазини. По-точно "сгради с многофункционално предназначение за обществено обслужващи дейности", което, преведено, означава, че там не може да има изцяло жилищни постройки.
Краят на романтичния период на тази централна част на столицата между булевардите "Мария Луиза", "Христо Ботев", "Александър Стамболийски", "Тодор Александров" и ул. "Пиротска" ще дойде и с построяването на няколко внушителни постройки, високи между 35 и 41 м (градски небостъргачи, записани в плана като "архитектурни акценти").
Според обнародвания в Държавен вестник документ на места плътността на застрояването ще бъде 100%, а в други минималният предвиден от плана процент за зелени площи е едва 15. Предвижда се още изграждането на двуетажни подземни гаражи във всички възможни вътрешноквартални пространства, както и подземни и наземни паркинги за около 3000 автомобила.
Ако всичко това се случи, стилът на известния арх. Торбов от началото на XX в. - автор на Халите и някои от сградите в района, ще бъде заменен от "прагматизма" на сегашния главен архитект на София Петър Диков.

Възраженията на жителите

Проектът за преустройство на центъра естествено не се харесва на повечето собственици в района. Логично най-недоволни са тези, на които предстои да се простят завинаги с имотите си. "В къщата ми е стоматологичната ми клиника, в която работят общо десет души", казва д-р Георги Манев. И добавя: "Какво ще правя, след като ми вземат имота? Както и да ме компенсират, няма да мога да създам отново клиниката." Шейсетгодишният собственик на кварталния ресторант "Трето полувреме" обяснява, че на тази възраст трудно би успял да започне наново бизнеса си. "Знаете ли колко пари и време коства да разработиш едно заведение", пита риторично той. Те заедно със собствениците на една от проектираните от арх. Торбов къщи са сред най-ощетените, защото на мястото на имотите им ще са двете нови улици. По думите им застрашените да останат без собствеността си заради отчуждаването в четирите квартала от двете страни на бул. "Тодор Александров" са около 250 души. Допълнителен проблем е, че част от хората, които притежават жилища в района, нямат собственост върху земята, на която са построени къщите им. Което означава, че при евентуално отчуждаване те нямат право на обезщетение.
Хората от "Възраждане" протестират и срещу предвиденото в плана обединяване на имотите им в един урегулиран парцел. (Става дума за изискване на Закона за устройство на територията (ЗУТ), според който парцел може да е само и единствено площ, която има минимум 18 м излаз на улица, затова е и изискването за окрупняване.) По този начин те се задължават да съобразяват евентуалното построяване на нова сграда върху парцела с останалите съседи. Ако един не се съгласи, никой не може да строи.
Освен начина, по който се случва всичко, сред най-спорните идеи е решението за прокарване на двете нови улици. Според Закона за устройство на територията изграждането на нови улици се налага само ако имотът няма лице (изход) към улица. Случаят обаче не е такъв, защото до всички сгради в квартала има достъп от няколко места. Затова заплашените с отчуждаване на имотите им подозират, че новоизградените улици ще обслужват само собствениците на новите имоти от първа линия с лице към бул. "Тодор Александров".
Жителите на квартала вече се организират, за да спрат приемането на новия устройствен план. Подобно на хората от столичния район "Младост", които се вдигнаха на бунт заради предвиденото в техния план застрояване на малкото останали зелени площи, те обмислят да направят същото. В община "Възраждане" са получени десетки възражения, като най-вероятно броят им драстично ще се увеличи до изтичането на крайния срок за внасянето им - 1 септември тази година. Тези обаче, които са в по-дълга отпуска, може и да пропуснат времето за възражения, което автоматично означава, че са съгласни с плана в този му вид.
"Всеки собственик има право да изрази своето недоволство, но такива планове се правят в името на публичния интерес, а не на частния", коментира главният архитект на София Петър Диков. "Липсата на градоустройствен план вече толкова години е причината да се чудим защо стана така, че сградите са набутани една в друга и защо няма тротоари и градинки. Този устройствен план се прави за центъра на една европейска столица, а не за имота "Х" или имота "У", или за виждането на техните собственици за развитие на града", добави той по повод възраженията.

Съмненията

"Съвсем наскоро започнахме реставрация на къщата", казва собственичката на една от засегнатите сгради, Наталия Бондаренко, чието семейство живее там от 60 години. Разказва, че "новината" какво им готви общината им дошла като гръм от ясно небе. Никой от съседите й не е бил уведомен кога и къде е имало задължителното в такива ситуации обществено обсъждане на идеята за създаването на новото сити.
През част от имота Бондаренко ще минава една от новите улици. Това, което остава встрани от нея, по думите й най-вероятно след като й бъде отчуждено, ще бъде препродадено на собственик на съседен терен уж с цел окрупняване. Така притежателите на имоти от първа линия ще бъдат облагодетелствани да разширяват терените си. Бондаренко смята, че това е "нова схема за присвояване на частни терени".
"На всеки документ широчината на новата улицата е различна. На чертежите е посочено, че тя ще е 9 м. Според специфичните правила - 12 м, а в обяснителните записки е посочено, че ще е 6 м плюс метър и половина тротоар", добавя тя. Арх. Диков обаче коментира, че тези улици са необходими, за да се обслужва градският център. "Ще направя всичко възможно този план да влезе в сила максимално скоро. В сегашния си вид тази част от града не може да остане, а и не вярвам някой освен пряко засегнатите да иска да остане", категоричен е Диков.

Какво следва

Макар и голяма част от собствениците на имоти и парцели в района наскоро да са разбрали за предстоящите промени, планът, който ги регулира, вече е пред вратите на последната инстанция. След изтичането на едномесечния срок за възражения подробният устройствен план ще бъде внесен и в Столичния общински съвет. Ако остане в сегашния си вид, имотите, предвидени за улици, ще бъдат отчуждени без право на обжалване. Като собствениците могат да спорят само за цената, по която им се заплаща собствеността, но не и за самия имот. До миналата година отчуждаването можеше да бъде оспорвано от притежателите на имота, но след приетите поправки в Закона за общинската собственост СОС на практика може да реши, че даден имот е от важно значение за изграждането на инфраструктурни обекти, и принудително да го придобие. Стойността на имота се определя от независим оценител на база на пазарната му стойност към момента. Но в повечето случаи в сумата не се включва и обезщетение за пропуснати ползи.
Ако новият устройствен план влезе в сила в сегашния си вид, почти е сигурно, че къщите, които са оцелели при бомбардировките над София по време на Втората световна война, ще бъдат разрушени сега.

Източник: "Капитал"
Погледнете също блога на Павел Янчев
Подпиши петицията!

Много хитро е това, да сложиш край на общественото обсъждане на такова генерално преустройство на центъра края на август. Ами те хората през август само това правят — бдят в държавен вестник да не би да се случи някоя простотия. Явно вече така ще трябва да правим. В август с лаптопите с WiFi и с абонамента за държавен вестник под мишница, че явно тогава общината ще ни радва с плановете си за генерално преустройство.

Няма коментари: