вторник, 11 януари 2011 г.

Ново решение за кръстовището на Лъвов мост

В статията на Даринка Илиева
"Колите слизат под Лъвов мост заедно с метрото след 2 г." от 09.01.2011, вестник "24 часа" съобщава за предстоящи промени на кръстовището около Лъвов мост.
Столичната община е изготвила идеен проект за развръзка на две нива с влизането в експлоатация на втория метродиаметър "север-г", с който кандидатства за финансиране от 26 млн. лв. пред Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
В момента текат изкопните работи за метрото.
Според зам.-кмета на СО по транспорта Любомир Христов, очаква се изграждането на транспортния възел да започне до края на годината и да завърши през септември 2012 г.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=734895









Според Обербауер в античността мястото е изглеждало така














пак Обербауер ни го представя непосредствено преди Освобождението (1877) ето как





















Снимки от ХІХ в. преди изграждането на Лъвов мост разкриват следната ситуация на мястото

2 коментара:

Стойчо каза...

Стара София, отдавна ми е мерак да ви питам нещо. Имате прекрасна колекция снимки, картини (в случая) не можете ли да направите една постоянна изложба на открито. В Германия съм виждал следното: голяма снимка на дадено място и то така разположена, че „гледат“ към мястото на което е правена. И така в много градове и на много места съм го виждал там. В София също би било удачно.

Успех на начинията ви! :)

Анонимен каза...

Уважаеми Г-н Стойчо,
блогът "София за нас" е дело на малка група ентусиасти, изкушени от идеята за опазване на малкото останало културно наследство на София от поругаване и чалгализиране. Чрез него си поставяме скромната задача да отбелязваме някои важни моменти от развитието на столицата и свързани с нея културни събития - от наша гледна точка.
Групата не представлява нито блога "Стара София", нито Общинското предприятие "Стара София" със Софийски исторически музей.
Колекцията от стари снимки и пощенски картички може да се види на сайта http://stara-sofia.com/
Идеята Ви за големи стари снимки, които да показват миналото на места, които са опорни точки на градската памет, беше осъществена през 2008 г. с изложбата на Столична община и Алфа Банк по случай 130-годишните им юбилеи "Преоткрий София - 130 години столица" (http://www.alphabank.bg/130/index.html ;
http://www.alphabank.bg/displaybg.aspx?page=interview ).
Благодарим за пожеланията !
Успех и на Вас през 2011 г.!